12 Bijwerkingen van elke dag havermout eten, zeggen diëtisten

08 Dec 2022

12 Bijwerkingen van elke dag havermout eten, zeggen diëtisten

Het voelt alsof iedereen de laatste tijd de lof zingt over havermout. Het kan wonderen doen voor je lichaam, het kan je helpen langer te leven en het smaakt over het algemeen heerlijk, vooral als je dit recept voor 's nachts haver met pindakaas maakt. Maar is havermout gezond? Zijn alle bijwerkingen van het eten van havermout echt positief? Zijn er ook negatieve bijwerkingen waarvan we op de hoogte moeten zijn?

We wendden ons tot een paar geregistreerde diëtisten en artsen om alles te weten te komen over het goede, het slechte en het lelijke als het om havermout gaat. Hoewel de bijwerkingen van het eten van havermout meestal goed zijn, zijn er een aantal mogelijke negatieve effecten waarmee u rekening moet houden wanneer u geniet van een stevige kom van deze warme ontbijtgranen.

Dit is wat onze experts te zeggen hadden over de bijwerkingen van het eten van havermout - en voor meer door diëtisten ondersteunde tips voor gezond eten, ga je naar Eetgewoonten om buikvet te verliezen naarmate je ouder wordt, zeggen diëtisten.

Het is een geweldige bron van vezels

granaatappelpitten havermout

"Havermout is een van de gezondste ontbijtkeuzes die je kunt maken, namelijk omdat haver een geweldige bron van vezels is", zegt Brenda Braslow, MS, RD voor MyNetDiary. "Eén kopje ouderwetse haver biedt ongeveer 8 gram vezels en het zijn voornamelijk oplosbare vezels, het type vezel waarvan is aangetoond dat het het LDL (slechte) cholesterol en de bloedsuikerspiegel verlaagt. Ouderwetse havermout helpt je spijsverteringssysteem te laten functioneren en vezels zijn ook geweldig om je langer verzadigd te houden en kunnen daarom helpen bij gewichtsbeheersing en -verlies."

Het is een geweldige eiwitbron

"Oats biedt ook een behoorlijke hoeveelheid eiwit met slechts één kopje ouderwetse haver met ongeveer 10 gram eiwit", zegt Braslow. "Eiwitten kunnen je, samen met vezels, langer een verzadigd gevoel geven. Havermout is een voedzame voeding die andere vitamines en mineralen bevat, zoals ijzer, calcium en magnesium."

Als u gedurende de dag voldoende eiwitten binnenkrijgt, kan dit uw gezondheid op tal van manieren ten goede komen. In een rapport gepubliceerd in Nutrients, bleek eiwit volwassenen ouder dan 40 te helpen hun eetlust te reguleren, evenals de spiermassa en kracht te verbeteren.

Verhaal gaat verder

Een andere studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition ontdekte dat mensen die als overgewicht werden beschouwd, in staat waren om af te vallen nadat ze hun eiwitinname hadden verhoogd tot 30% van hun dagelijkse calorieën. Hoewel havermout niet genoeg eiwitten bevat om de hele dag mee door te gaan, kan het een geweldige plek zijn om 's ochtends mee te beginnen als je een eiwitboost nodig hebt.

Havermout kan je helpen om af te vallen

"De vezels en voedingsstoffen van havermout worden ook in verband gebracht met gewichtsverlies. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de consument zich vol voelt, wat kan voorkomen dat hij de hele dag te veel calorieën binnenkrijgt", zegt Trista Best, MPH, RD, LD, een geregistreerde diëtist en consultant bij Balance One Supplementen. "Het is gemakkelijk om ingrediënten die rijk zijn aan antioxidanten aan je dieet toe te voegen als je regelmatig havermout eet. Gedroogd fruit, noten en zaden en notenboter zijn rijk aan micronutriënten die de meeste gezondheids- en welzijnsdoelen ondersteunen."

Het kan je helpen een vol gevoel te krijgen

havermout met banaan en amandel

In de vraag "is havermout goed voor je", komen veel van de positieve effecten van het vezelgehalte.

"Havermout is een volkoren graansoort met veel vezels, vooral oplosbare vezels", zegt Emily Danckers, MS, RD. "Als je oplosbare vezels eet, wordt je spijsvertering vertraagd, wat ook het gevoel van volheid kan vergroten."

"Consequent eten van een vezelrijk ontbijtproduct zoals havermout, vooral wanneer het wordt gecombineerd met een eiwit en/of vet zoals noten, houdt mensen vaak urenlang vol", zegt Rachel Paul, PhD, RD, CDN. "Ze kunnen zich dan concentreren op hun werk en andere dingen, voordat ze aan de volgende maaltijd denken. Een go-to, vullend ontbijt, zoals havermout, zorgt voor consistentie in iemands leven."

Het kan het 'slechte' cholesterol verlagen

"Door elke dag havermout te eten, kun je je totale cholesterolgehalte verlagen, het 'slechte' LDL-cholesterol verlagen en je 'goede' HDL-cholesterolgehalte verhogen", zegt Megan Byrd, RD.

In feite is er een specifiek type vezel dat wordt aangetroffen in haver, bètaglucaan genaamd, dat ook voorkomt in gerst en rogge. Volgens Frontiers in Nutrition kan bètaglucaan helpen het cholesterolgehalte te verlagen door de gezondheid van uw darmmicrobioom te verbeteren.

Je kunt genieten van havermout zoals het is, maar Byrd raadt ook aan om havermout toe te voegen aan je lekkernijen, zoals haar favoriete recept voor Oatmeal Protein Cookies.

Het kan je helpen in de badkamer

"Het vezelgehalte van havermout draagt ​​bij aan een positieve gastro-intestinale gezondheid, waaronder een regelmatige stoelgang", zegt Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, en auteur van The Sports Nutrition Playbook. "Het is belangrijk om uw vochtinname te verhogen terwijl u uw dagelijkse vezelinname verhoogt."

Het kan u helpen uw bloedsuiker onder controle te houden

Havermoutframbozen

"Elke dag havermout eten kan ook helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, omdat het zo veel vezels bevat", zegt Byrd. "Het helpt om de snelheid waarmee de koolhydraten in je voeding je bloedbaan bereiken te vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel gelijkmatiger wordt gedurende de dag. Havermout is echt een superfood, en dat mag zeker elke dag gegeten worden!"

>

Het is geweldig voor de gezondheid van je hart

"Haver is een ingrediënt dat al een tijdje in de schijnwerpers staat voor de gezondheid van het hart", zegt Mackenzie Burgess, geregistreerd diëtist, voedingsdeskundige en receptontwikkelaar bij Vrolijke keuzes. "Onderzoek blijft cholesterolverlagende effecten aantonen van het regelmatig consumeren van dit vezelrijke voedsel. Meer specifiek, de oplosbare vezels in havermout kunnen ons LDL-cholesterol helpen verlagen. Probeer uw typische haverroutine te mixen en ze een nacht te laten weken met verschillende smaaktoevoegingen of combineer ze in makkelijke energiehapjes."

GERELATEERD: 51 gezonde nachtelijke haverrecepten voor gewichtsverlies

Het levert nuttige voedingsstoffen

"Haver is populaire granen die geliefd zijn vanwege hun voedings- en medicinale waarde", zegt Edie Reads, RD, en hoofdredacteur bij Health Advise. "Ondanks de normale angst voor koolhydraten, is havermout goed voor je. In tegenstelling tot gewone ontbijtgranen is haver niet alleen gevuld met koolhydraten en vezels, maar ook met meerdere vitaminen en mineralen."

Het kan huidaandoeningen helpen verbeteren

"Het is ook bekend dat colloïdale havermout helpt bij een vuile en droge huid. Het helpt verder bij huidaandoeningen zoals eczeem", zegt Reads.

Is havermout slecht voor je?

Gezonde havermout

Havermout heeft veel positieve voordelen voor je gezondheid. Met bijwerkingen zoals een betere spijsvertering, mogelijk gewichtsverlies, een betere gezondheid van het hart en een groter gevoel van volheid, is het moeilijk te ontkennen dat havermout gezond is.

Het is echter ook belangrijk om te kijken naar enkele manieren waarop havermout ook ongewenste bijwerkingen kan hebben.

Havermout kan een opgeblazen buik veroorzaken

"Als haver nieuw voor je is, kan het een opgeblazen gevoel veroorzaken, dus het is het beste om met een kleine portie te beginnen", zegt Lisa Young, PhD, RDN en auteur van Eindelijk vol, eindelijk slank.

"Volle granen zoals tarwe en haver bevatten veel vezels, glucose en zetmeel", zegt Shannon Henry, RD, van de EZCare Clinic. "Ze worden allemaal geconsumeerd door bacteriën in de darm of dikke darm, wat bij een paar mensen leidt tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Om de bijwerkingen te verminderen, begint u met een kleine hoeveelheid en verhoogt u deze geleidelijk tot de gekozen hoeveelheid. Wanneer u haver begint te eten zemelen, zullen de schadelijke effecten van uw lichaam waarschijnlijk verdwijnen."

GERELATEERD: 24 manieren om binnen 24 uur van een opgeblazen gevoel af te komen

Het kan gewichtstoename veroorzaken

"Tot slot kan het eten van een grote portie havermout leiden tot gewichtstoename", zegt Young. "En let op de toppings - een eetlepel of twee gemalen walnoten of lijnzaad is geweldig, maar te veel boter of suiker niet."

"Mensen willen meestal dat hun havermout zoeter is om geen saaie maaltijd te eten", zegt dr. Gan Eng Cern. "Ze bereiken dit door suiker, chocoladeschilfers en andere zoete etenswaren toe te voegen, die uiteindelijk de algehele voedingswaarde van havermout verminderen, omdat deze toevoegingen extra calorieën, vet, suiker en koolhydraten toevoegen."

Een eerdere versie van dit verhaal is gepubliceerd op 17 april 2022. Het is bijgewerkt met aanvullende kopieer- en proefleesrevisies, correcties op irrelevante of verbroken links en aanvullend onderzoek.