Hoe praat je met kinderen over masturbatie?

08 Dec 2022

Hoe praat je met kinderen over masturbatie?

Ouders kunnen over masturbatie praten zonder schaamte te introduceren. (Foto: Getty)

Masturbatie is geen probleem waarvan de meeste ouders denken dat ze er rekening mee moeten houden totdat hun kinderen in de puberteit komen en in hun slaapkamer verdwijnen. Maar experts zeggen dat het vrij normaal is dat kinderen vanaf jonge leeftijd beginnen met het verkennen van hun lichaam - en ontdekken welke sensaties plezierig aanvoelen.

"Kinderen in de leeftijd van 1 tot 5 jaar oud kunnen hun lichaam verkennen en beseffen dat specifieke gebieden goed aanvoelen", vertelt gecertificeerde seksuele voorlichter Celina Gomes aan Yahoo Life. “Sommige kinderen gaan deze tijd van zelfonderzoek in in hun prepuberale jaren, rond de 7 tot 12 jaar oud. Al deze leeftijden en stadia zijn een normale tijd voor verkenning.”

Bovendien zijn er nog enkele andere redenen waarom kinderen geïnteresseerd kunnen zijn in zichzelf aanraken.

Volgens Melissa Pintor Carnagey, oprichter van Sex Positive Families, zijn kinderen gericht op hun onmiddellijke wensen en behoeften op ontwikkelingsniveau. "Als een sensatie goed voor ze voelt, gaan ze ervoor, allemaal met weinig tot geen aandacht voor wat anderen denken of de omstandigheden om hen heen."

Carnagey voegt eraan toe dat jonge kinderen overstappen van luiers naar ondergoed, wat nieuwe aangename of jeukende sensaties kan veroorzaken op een manier die ze niet ervoeren in meer gesloten luiers.

De hersenen van kinderen ontwikkelen zich op het gebied van aandacht, symboliek en geheugen, wat betekent dat veel van deze zelfaanraking op voor de hand liggende manieren kan plaatsvinden, of in de buurt van anderen.

"Abstracte concepten zoals sociale normen of privacy zijn complex en minder realistisch voor hen om consistent te begrijpen", legt Carnagey uit.

Anders voegt Gomes eraan toe dat het ook volkomen normaal is dat kinderen niet geïnteresseerd zijn in zelfaanraking. U hoeft zich geen zorgen te maken als uw kind op zo'n jonge leeftijd nog geen nieuwsgierigheid of interesse heeft getoond.

En hoewel we door onze eigen opvoeding misschien masturbatie als een taboe-onderwerp zien, is het een belangrijk onderdeel van het leren kennen van ons lichaam en wat prettig voelt. Dit is wat ouders moeten weten.

Begin een gesprek zonder schaamte, maar blijf grenzen stellen

Als je merkt dat je kind zichzelf aanraakt in het openbaar of in ongepaste situaties, dan is het belangrijk om dit op een schaamteloze manier aan te pakken. Gomes zegt dat er een groot verschil is tussen zeggen: "Stop! Doe dat hier niet!” en ruimte en tijd bieden om te genieten van iets dat goed voelt. Dit kan kinderen helpen gezonde grenzen te ontwikkelen en interne schaamte rond zelfaanraking en plezier te voorkomen.

Verhaal gaat verder

Haar voorgestelde script: "We kunnen zeggen: 'Ik merk dat je [naam van geslachtsdelen] aanraakt en dat kan goed voelen. Het is volkomen normaal om dit privé te doen. Aangezien we nu in [naam van niet-privéruimte] zijn, is het niet privé. Je kunt meer genieten van aanrakingen in [naam van een privéruimte]."

Voorbeelden van niet-privéruimtes zijn de speeltuin, het klaslokaal, de kruidenierswinkel, enz. Een privéruimte is echter een slaapkamer of een vergelijkbare plek in het huishouden.

Experts vertellen hoe je moet praten met een kind dat nieuwsgierig is naar zijn lichaam. (Foto: Getty)

Verander het gesprek terwijl uw kind de puberteit bereikt

Naarmate uw kinderen groter worden, zal het gesprek rond masturbatie veranderen. Naast het zien van een verandering in hun lichaam, kunnen tieners correlaties gaan opmerken tussen het vinden van plezier rond hun geslachtsdelen en seks.

Dit is een goed moment om een ​​nieuwe dialoog op gang te brengen over toestemming (een belangrijk onderwerp om op elke leeftijd te bespreken, vooral als het gaat om het voorkomen van seksueel misbruik) en partnerplezier. U wilt open en eerlijk zijn tegen uw kinderen wanneer dit gesprek op gang komt, omdat ze bepaalde vragen niet voor niets stellen.

Bovendien is het in deze ontwikkelingsfase een goed idee voor ouders om de voordelen van masturbatie op te merken.

"We kunnen onze puberende kinderen vertellen dat zelfgenoegzaamheid en onderzoek angst kunnen verminderen, ons beter kunnen laten slapen en ons kunnen helpen leren hoe onze geslachtsdelen voelen en eruit zien, zodat we voor onze gezondheid kunnen zorgen", zegt Gomes.

p>

U wilt er ook zeker van zijn dat uw kinderen weten dat u een veilig persoon bent bij wie ze terecht kunnen als ze vragen hebben.

Veiligheid staat centraal

Behalve dat je alleen en privé bent, wil je je kinderen leren hoe veilig ze moeten zijn tijdens het masturberen. Volgens Lexx Brown-James, een seksuoloog en gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut die onlangs te zien was in de It Gets Better Project's Queer Sex Ed, houdt dat in: "ervoor zorgen dat ze weten dat ze schone handen en geknipte vingernagels moeten hebben om bacteriegroei of snijwonden te voorkomen gedurende het hele proces.”

Het gesprek rond zelfaanraking zal evolueren naarmate kinderen in de puberteit komen. (Foto: Getty)

Keer terug van ongemakkelijke ontmoetingen

Als je per ongeluk je kind ziet masturberen, kan dat voor beide partijen een ongemakkelijk moment zijn. Hoe u de situatie aanpakt, is de belangrijkste overweging. "De beste reactie is om je te verontschuldigen omdat je niet eerst hebt geklopt en dan terug naar buiten te lopen om hun privacy te respecteren", zegt Carnagey. "Blijf ze de ruimte geven om hun eigen lichaam te verkennen zonder schaamte of oordeel."

Bovendien, als je ongemakkelijke gedachten hebt over het masturberen van je kinderen, wil je misschien de tijd nemen om na te denken over waarom dat zo is. "Door dieper te graven in onze eigen schaamte en de wortels ervan in twijfel te trekken, kunnen we de cycli van schaamte met onze eigen kinderen doorbreken", zegt Gomes.

Moet u zich zorgen maken?

Dwangmatige masturbatie kan soms een indicator zijn van seksueel misbruik. In veel gevallen is masturbatie onder kinderen echter gebruikelijk als een manier voor kinderen om zichzelf te kalmeren.

Dat gezegd hebbende, er zijn een paar rode vlaggen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je kind onderweg veilig en gezond is. "Als een kind voorwerpen in genitale openingen steekt, verwijst naar seksuele handelingen voor volwassenen of niet reageert op omleiding of gecommuniceerde grenzen, vooral als ze van elementaire leeftijd of ouder zijn, wil je een kinderarts raadplegen voor professionele ondersteuning," Carnagey zegt.

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.