Ik ben geen sluwe moeder - en mijn kinderen zijn er niet blij mee

08 Dec 2022

Ik ben geen sluwe moeder - en mijn kinderen zijn er niet blij mee

Instagram en Pinterest zitten boordevol projecten waar kinderen dol op zullen zijn. Maar wat als je een ouder bent die niet aan knutselen doet? (Foto: Getty)

Onlangs kwamen mijn kinderen terug van het vakantiefeest van een vriend, eindeloos kletsend over al het leuke handwerk dat ze deden. Ze stapelden schattige op maat gemaakte kopjes, tassen en hoeden in mijn armen terwijl ze in de minibus klommen. Terwijl ze op hun stoelen gingen zitten, vroeg ik of ze het naar hun zin hadden. "Ja!" zei een van mijn 9-jarige tweeling. “We hebben zoveel handwerk gedaan. Het was de beste avond ooit. Waarom kan je niet zo zijn, mam?”

De opmerking deed pijn. Maar de waarheid is dat ze gelijk heeft. Ik ben geen sluwe moeder, maar ik voed een paar sluwe kinderen op. Mijn bemanning beklaagt zich regelmatig over mijn gebrek aan lijmpistoolvaardigheden.

Het is niet dat ik niet graag dingen maak. Ik ben eigenlijk een heel artistiek persoon; tussen schrijven, schilderen en beeldhouwen was mijn jeugd gevuld met creatieve inspanningen. Ik ben altijd een kronkelige creatieveling met de rechterhersenhelft geweest, zeilend door het leven zonder veel plan en heel weinig organisatie. Ons huis staat vol met kunstbenodigdheden en rotzooi kan me niet schelen. We hadden tijdens de hele COVID-lockdown een permanent slijmstation. Mijn kinderen waren jaloers op de Zoom-kleuterschool.

Het probleem is dat creatief zijn niet altijd gelijk staat aan sluw zijn. Crafting vereist een ander soort mentale spier. Het is georganiseerde creativiteit. Het is tot op zekere hoogte linkshandig. Het is verzinsel, maar met een plan. Het is het voorbereiden en uitvoeren van een project dat iemand anders heeft ontworpen. Dit zijn allemaal dingen waar ik een hekel aan heb. Ik laat mijn kinderen eerder een muurschildering aan de zijkant van onze garage uit de vrije hand dan zelfgemaakte sneeuwbollen maken uit een bouwpakket. Hoewel ik hier nog nooit last van heb gehad - we hebben veel rommelig plezier in dit huis - stoort het in ieder geval sommige van mijn kinderen. Ze hebben een sluw gen dat ik niet bezit.

Ik vroeg me af of ik alleen was in dit vermeende "tekort". Instagram kan het zeker zo laten lijken. Ik vroeg het aan een paar van mijn moedervrienden en ontdekte dat ik eigenlijk niet de enige ben - sterker nog, verre van dat. Er zijn talloze moeders zoals ik die niet kunnen, willen of kunnen knutselen. Sommigen van ons zijn niet creatief. Sommigen van ons hebben een hekel aan rotzooi. Sommigen van ons zijn gewoon moe.

Verhaal gaat verder

Mijn buurvrouw, Caitlin Grater Kapoor, runt een gezondheids- en welzijnsbedrijf. Ze ging ervan uit dat haar creativiteit met eten en beweging zich zou vertalen in ambachten, maar ze vergiste zich. "Ik heb zelfs een naaimachine gekocht, vastbesloten om gordijnen en kostuums te kunnen maken", vertelt ze me. Optimistisch dook ze er met haar hoofd in. “Ik volgde een cursus om te leren hoe ik het moest gebruiken, en faalde toen jammerlijk in het maken van een draagtas. Het was de slechtste tas van de klas. Ik heb het opgegeven om een ​​Pinterest-ouder te zijn en houd me gewoon bezig met het op een bord zetten van eten en het herschikken van meubels als mijn creatieve uitlaatklep."

Glitter en wiebelogen? Deze moeders zullen slagen. (Foto: Getty)

Ik begrijp haar pijn. Mijn eigen moeder is sluw en ze kan naaien. Ze naaide al mijn Barbie-kleding (die mijn kinderen nog steeds gebruiken) en al onze Halloween-kostuums, en runde onze lokale Stitch-and-Bitch-club. Ik geef haar nog steeds de kleren van mijn kinderen met het kleinste gaatje om te repareren. Het staat in haar stuurhut en ik sta haar toe haar gaven te gebruiken, toch?

Toen ik het in een paar opvoedingskringen vroeg, was ik verbluft toen ik een lokale moeder zag die een knutselgroep runt, die opmerkte dat haar 11-jarige dochter gefrustreerd is door haar gebrek aan creativiteit en artistieke inspanningen. Hoe kon de moeder die onze Disney World T-shirts en allerlei gecoördineerde kerstspulletjes maakte, ook een kind hebben dat teleurgesteld was in haar creatieve vermogen?

“Mijn dochter houdt van tekenen en sieraden maken. Ik kan geen stokfiguur tekenen om mijn leven te redden en kleuren is een vorm van marteling voor mij. Ik heb mijn juf van de eerste klas naar waarheid gevraagd wanneer ik ooit in het echte leven zou gaan kleuren.” zei Olena Welling Thomas. Zij en haar dochter naaien allebei, maar ze gebruikt strikt een patroon terwijl haar dochter haar creaties wild uit de vrije hand maakt. Thomas zegt dat ze zich graag aan de regels houdt - ze geniet van de ordelijke aard van de T-shirts, bekers en decoraties die ze maakt. “Gelukkig zijn er nog andere dingen die we graag samen doen”, lacht ze.

Ik realiseerde me dat de dochter van Thomas meer op mij lijkt, en zich ergert aan haar moeder over de ordelijkheid van haar creativiteit. Thomas lijkt ondertussen meer op mijn ontevreden kind dat houdt van knutselen onder begeleiding, een concreet plan en een schattig eindproduct. Ik heb de vaardigheid niet en ik heb eerlijk gezegd ook niet het verlangen. Mijn vriendin Jennifer Beuse, die al langer ouder is dan ik, zei dat ik mezelf gewoon van de haak moest laten. Elk knutselproject dat ze probeerde te doen, was een ramp van zeuren en vechten. “Vroeger voelde ik me schuldig. Bij het derde en vierde kind had ik gewoon geen zorgen meer.”

Ik vraag me vaak af hoe mijn kinderen zullen terugkijken op hun jeugd. Zullen ze teleurgesteld zijn dat we zelden samen leuke kerstpakketten hebben gemaakt? Zullen ze goede herinneringen hebben aan hoe ik in plaats daarvan mijn chaotische creatieve aard voor ons gezin heb laten werken? Ik merkte dat ik onlangs mijn excuses aanbood aan mijn 11-jarige over de manier waarop ik zijn verjaardagsfeestje op het laatste moment organiseerde. "Het spijt me vriend, ik ben op dit moment echt niet aan het rocken met dit moedergedoe," zei ik. Hij keek geschokt toen hij antwoordde: "Je bent een geweldige moeder! Wat?!" Hij was gefrustreerd over feestplannen, maar niet over mij als persoon.

Op dat moment realiseerde ik me dat de enkelvoudige klachten van mijn kinderen over specifieke dingen precies dat waren: enkelvoudige klachten. Ze zijn geen weerspiegeling van mijn relatie met hen, die op zoveel meer is gebaseerd.

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.