Moeten mensen zich tussen COVID, griep en RSV elke herfst en winter maskeren?

08 Dec 2022

Moeten mensen zich tussen COVID, griep en RSV elke herfst en winter maskeren?

Gezien het feit dat COVID-gevallen, evenals de griep, elke herfst en winter toenemen, moet u seizoensmaskering overwegen? (Illustratie: Getty Images)

Terwijl de temperaturen dit seizoen dalen, nemen de virale infecties toe. Nu we geconfronteerd worden met wat medische experts een tripledemie noemen – de convergentie van griep, RSV en COVID – vraag je je misschien af ​​hoe je jezelf kunt beschermen tegen ziek worden. Maar afgezien daarvan, gezien het feit dat COVID voorlopig nergens heen lijkt te gaan en het griepseizoen elke herfst en winter terugkeert, moet u dan seizoensgebonden maskering overwegen? Hier zijn enkele dingen die volgens dokters in overweging moeten worden genomen.

'Gevaarlijke' pieken van respiratoire virussen

Toen de pandemie in 2020 toesloeg en er strikte maatregelen werden genomen om de verspreiding van COVID tegen te gaan, verdwenen volgens doktoren alle andere luchtwegvirussen abrupt en bijna volledig. "We hadden de normale manieren waarop respiratoire virussen worden overgedragen, afgesneden", vertelt Dr. Shira Doron, arts voor infectieziekten en ziekenhuisepidemioloog bij Tufts Medical Center in Boston, aan Yahoo Life. 'Ze waren natuurlijk niet weg. We hebben ze niet uitgestorven. Geleidelijk aan komen ze terug, en ze komen terug met wraak.”

Dr. Anna Sick-Samuels, assistent-professor kindergeneeskunde aan de Johns Hopkins University School of Medicine, zegt dat de verstoring van de pandemie een verschuiving heeft veroorzaakt in de seizoenspatronen van deze virussen. "Wat dit jaar een beetje anders is, is dat de timing van al deze virussen overlapt met vroege golven van RSV en griep", vertelt Sick-Samuels aan Yahoo Life. “In voorgaande jaren zagen we ze meestal meer achter elkaar. Dus die impact was meer verspreid.”

Hoewel deze respiratoire virussen eerder opduiken dan normaal, zijn de huidige cijfers volgens Doron niet zo verschillend van de afgelopen jaren. "We zien zeker niet meer griep dan we normaal gesproken op zijn hoogtepunt zouden zien", legt ze uit. "Dat gezegd hebbende, als er in november zoveel griep en RSV is, zou het wel eens het slechtste seizoen kunnen worden dat we ooit hebben gezien."

Dit alles gebeurt op het moment dat mensen zich klaarmaken om meer tijd binnenshuis door te brengen, of het nu gaat om drukke winkelcentra en grote vakantiefeesten of op drukke luchthavens. Sommige mensen vragen zich af of het tijd is om die pandemische bescherming, inclusief maskering, die in het hele land is versoepeld, opnieuw te bekijken.

Verhaal gaat verder

Gezien de huidige golf van respiratoire virussen, zegt Doron dat ze er geen voorstander van is dat gezondheidsautoriteiten “op dit moment mandaten en beperkingen opleggen, maskers of anderszins – omdat ik denk dat we nu een van de gevaarlijkste, onbedoelde gevolgen van die maatregelen, namelijk deze reactieve respiratoire viruspieken.”

Moet je je elke winter maskeren?

Dus, betekent het beschermen van uw gezondheid automatisch maskeren wanneer het koude weer toeslaat en wanneer luchtwegvirussen de kop opsteken? Niet noodzakelijk. Dr. Vandana Madhavan, directeur geavanceerde kindergeneeskunde bij Mass General Brigham in Boston, vertelt Yahoo Life dat "het geen alles of niets-beslissing hoeft te zijn". Ze zegt: “Ik heb tijdens de pandemie veel gesproken over interventies op het gebied van de volksgezondheid als een dimmerschakelaar, niet als een aan- of uitschakelaar. Maar dat inbellen of terugbellen hoeft niet op een groter gemeenschapsniveau te zijn.”

Madhavan zegt dat het echt neerkomt op wat het beste werkt voor jou en je gezin, samen met je leeftijd en gezondheidstoestand. "Iemand zou kunnen zeggen: 'We willen de grootouders echt kunnen zien tijdens de feestdagen. Laten we allemaal een paar weken een masker dragen en ons echt bewust zijn van de activiteiten die we doen', zegt ze. "Maskers hoeven niet alles of niets te zijn, maar ze blijven een echt effectief hulpmiddel."

Doron zegt echter dat niet alle respiratoire virussen op dezelfde manier worden overgedragen. "Een goed passend masker van hoge kwaliteit lijkt te beschermen tegen COVID, maar het is mogelijk minder beschermend tegen virussen die meer afhankelijk zijn van de contactmodus."

Hoewel RSV bijvoorbeeld wordt verspreid wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, kan het volgens de Centers for Disease Control and Prevention ook worden verspreid door een oppervlak met het virus erop aan te raken en vervolgens je gezicht aan te raken. Dus het intensiveren van je handhygiëne en het vermijden van blootstelling aan mensen die ziek zijn, kan in dit geval net zo, zo niet effectiever zijn dan het dragen van een masker, zegt Doron.

Over het algemeen kunnen gezonde leefgewoonten ook helpen. "Er zijn veel basisdingen waar we tijdens de pandemie waarschijnlijk niet genoeg aandacht aan hebben besteed, die hier nog steeds van toepassing zijn", zegt Doron. “Je onderliggende gezondheid doet er echt veel toe. En dat is goed eten en sporten en goed slapen en dingen doen die je stressniveau laag houden. Al die dingen zijn gewoon enorme risicofactoren voor ernstige ziekten."

Wanneer meer voorzorgsmaatregelen nemen

Als u echter in een categorie met een hoog risico valt, zoals degenen die immuungecompromitteerd zijn of in nauw contact staan ​​met iemand die dat wel is, zijn artsen het erover eens dat u alles in uw gereedschapskist moet gebruiken om te voorkomen dat u dit seizoen wordt blootgesteld aan virussen. Degenen die het meeste risico lopen, zijn ouderen, mensen met hart- of longaandoeningen, patiënten die een kankerbehandeling ondergaan en baby's jonger dan 6 maanden.

Voor ouders van zeer jonge kinderen die geen maskers kunnen dragen, zegt Madhaven dat het belangrijk is om een ​​pleitbezorger te zijn voor de gezondheid van uw kind. "Ouders moeten zich echt gemachtigd voelen om niet alleen te vragen: 'Oh, is er iemand ziek?', maar: 'Ben je onlangs in de buurt geweest van iemand die ziek is?' Omdat die persoon die wordt blootgesteld aan iemand die ziek is, het misschien heel mild heeft, maar dan kan het doorgeven aan een kwetsbaarder jong kind of oudere volwassene.”

Als u zich nog steeds zorgen maakt, stelt Doron voor om met uw arts te praten om u te helpen uw persoonlijk risico te beoordelen en te bepalen welke bescherming voor u het beste werkt. “Een klein lichtpuntje voor COVID-19 is dat mensen zich meer bewust zijn geworden. Zoals: 'Oh, laten we eens nadenken over ventilatie, laten we nadenken over overdrachtsrisico's, enz.'", zegt Doron.

Madhavan is het daarmee eens en zegt dat dit allemaal lessen zijn die ook van toepassing zijn op andere luchtwegvirussen. "Ik denk dat iedereen op dit moment begrijpt dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten", zegt ze. "We proberen allemaal onszelf en ons gezin gezond te houden."

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.