Wil je een slank lichaam tijdens de feestdagen? Pas deze 5 gezonde gewoonten toe

08 Dec 2022

Wil je een slank lichaam tijdens de feestdagen? Pas deze 5 gezonde gewoonten toe

Het vakantieseizoen staat voor de deur en hopelijk voel je het gejuich al. Als je dat nog niet hebt gedaan, ben je waarschijnlijk van plan om een ​​paar gezellige filmavonden voor de feestdagen te plannen, een paar feesten bij te wonen en wat broodnodige tijd door te brengen met vrienden en geliefden. Wat uw plannen ook zijn, de kans is groot dat u ook zult genieten van enkele van uw favoriete feestelijke desserts, gerechten, koffie en cocktails. Hoewel deze voedingsmiddelen en dranken het winterseizoen extra speciaal kunnen maken, kunnen ze ook angst toevoegen als je specifieke gezondheidsdoelen probeert te bereiken, of een slank lichaam wilt bereiken of behouden tijdens de feestdagen.

We wilden weten hoe u nog steeds kunt genieten van deze vakantie terwijl u op schema blijft met uw doelstellingen voor gewichtsverlies. Lees verder om enkele handige tips van onze deskundige diëtisten te leren - en voor meer tips voor gezond eten die deze winter van pas kunnen komen, bekijk 6 eetgewoonten om je lichaam voor te bereiden op de 'Tridemie'.

Volg de 80/20-regel

vrienden aan het eten voor de feestdagen

We zouden niet durven iemand te vertellen dat hij zijn favoriete traktaties voor de feestdagen moet overslaan of zijn favoriete feestelijke gerechten moet vermijden tijdens de feestdagen. Dit is niet alleen niet realistisch, het is ook gewoon niet leuk. In plaats daarvan kun je zoiets als de 80/20-regel proberen.

"De 80/20-regel betekent dat u zich 80% van de tijd concentreert op het vasthouden aan uw gezonde eetpatroon van volle granen, magere eiwitten, fruit, groenten en gezond vet", legt Amy Goodson, MS, RD, CSSD uit , LD, auteur van The Sports Nutrition Playbook en lid van onze Expert Medical Board. "Vervolgens sta je 20% van de tijd toe aan die calorierijkere, 'uitspatting-achtige' voedingsmiddelen, zoals gebak, romige hapjes en al je favoriete vakantiedrankjes."

De 80/20-regel is slechts één methode om jezelf te laten genieten, terwijl je er ook rekening mee houdt hoeveel je je overgeeft. Dit is essentieel voor een gezonde mindset rond de feestdagen.

"De belangrijke boodschap is om een ​​lekkernij te kiezen waar je van houdt en ervan te genieten", zegt Lisa Young, Ph.D., RDN, auteur van Finally Full, Eindelijk Slim en lid van onze adviesraad voor medische experts. "Als je bijvoorbeeld bij een kerstdessertbuffet zit, loop dan een rondje om de selecties te bekijken en kies een redelijk deel van het ene dessert dat je het lekkerst vindt."

Verhaal gaat verder

GERELATEERD: 7 beste tips om langer vol te blijven, zeggen diëtisten

Voed elke maaltijd met eiwitten

Vanwege alle zoete desserts, feestelijk brood en heerlijke vakantiedrankjes kan deze tijd van het jaar erg koolhydraatrijk zijn. Dit is de reden waarom Goodson aanbeveelt om je te concentreren op eiwitten wanneer je kunt.

"Eiwitten zijn essentieel om je sneller vol te laten voelen en langer vol te houden", zegt Goodson. "Voeg dus bij het ontbijt eieren, mager ontbijtvlees of Griekse yoghurt toe aan je havermout. Eet een mager stuk rundvlees, vis of gevogelte bij de maaltijden. En maak eiwit handig tijdens het tussendoortje door je bureaula en computertas met eiwit te vullen -rijk voedsel zoals beef jerky, energierepen en noten."

Blijf gehydrateerd

vrouw met waterglas hydratatieconcept om gewichtstoename te voorkomen

"Van water word je niet mager", zegt Goodson. "Vloeistof helpt je echter om je voller te voelen, wat kan helpen bij het beheersen van portiegroottes bij maaltijden."

"We denken zo vaak dat we honger hebben, terwijl we eigenlijk alleen maar dorst hebben", zegt Young. "Om tijdens de vakantie gehydrateerd te blijven, raad ik water, seltzer, fruit en groenten met een hoog watergehalte aan, en beperk je inname van frisdrank en alcohol, waardoor je alleen maar meer uitdroogt."

Slim snacken

De feestdagen zijn misschien wel de drukste tijd van het jaar. Met al het winkelen, noodzakelijke boodschappen, koken, schoonmaken en gezelligheid, is de kans groot dat je de hele dag door aan het rennen bent. Om tijdens dit drukke seizoen vast te houden aan een aantal gezonde eetpatronen, kan het handig zijn om van tevoren wat snacks klaar te maken.

"Om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt wanneer je naar een vakantie-evenement gaat, pak je een gezonde snack in voordat je naar de middag gaat", zegt Young. "Een stuk fruit en snarenkaas, avocado op volkoren crackers, een yoghurt met een appel of een enkele portie noten zijn geweldige keuzes om je honger op afstand te houden."

GERELATEERD: De beste snacks om gewichtstoename tijdens de feestdagen te voorkomen

Vind beweging die je leuk vindt

Hoewel het technisch gezien geen eet- of drinkgewoonte is, is een andere belangrijke gewoonte om rond de feestdagen aan te nemen, ervoor te zorgen dat je wat tijd vrijmaakt om deel te nemen aan de soorten beweging die je leuk vindt.

"De realiteit is dat we dit seizoen allemaal wat meer zullen eten, en dat is oké, maar de sleutel is om jezelf ook calorieën te laten verbranden. Het houdt je niet alleen fitter tijdens de feestdagen, je zult waarschijnlijk ook hebben meer energie en voelen zich ook beter", zegt Goodson.

"De kunst is om te doen waar je van houdt!" Jong adviseert. "Centreer jezelf met een yogales om je te helpen meer mindful te zijn of ga 's ochtends hardlopen, wat niet al te veel tijd van je dag kost."