Zijn echte of kunstkerstbomen beter voor de planeet? Het is gecompliceerd.

08 Dec 2022

Zijn echte of kunstkerstbomen beter voor de planeet? Het is gecompliceerd.

Amerikanen geven veel geld uit aan kerstbomen, zowel echte als nep. Maar welke optie is uiteindelijk beter voor Moeder Aarde? Het hangt er van af. (Credit: Getty Images en Caitlin Murray)

In Unearthed bespreekt Yahoo Life enkele van de meest urgente problemen waarmee onze planeet wordt geconfronteerd — en onthult wat u kunt doen om echt een verschil te maken.

O kerstboom, o kerstboom, hoe duurzaam zijn jouw takken?

Eigenlijk, als het gaat om het analyseren van welk type boom het beste is voor de planeet - echte bomen, die veel land, water en transport nodig hebben, of kunstmatige bomen, die herbruikbaar zijn maar gemaakt van aardolie en zeker niet biologisch afbreekbaar - het antwoord is niet helemaal duidelijk.

"Er is veel nuance", vertelt Andy Finton, bosecoloog en directeur landschapsbehoud van de Nature Conservancy, aan Yahoo Life over de kwestie. En het belangrijkste deel van de vergelijking, voegt hij eraan toe, komt na Kerstmis, wanneer kopers beslissen hoe en wanneer ze hun bomen weggooien.

Laten we bij het begin beginnen om het grotere geheel te begrijpen.

Waar echte kerstbomen vandaan komen

"Er worden maar heel weinig kerstbomen uit bossen geoogst", zegt Bert Cregg, een boomfysioloog en professor tuinbouw en bosbouw aan de Michigan State University. "Vrijwel allemaal worden ze geoogst door familiebedrijven waar ze worden verbouwd met als doel ze te verkopen."

Op elk willekeurig moment groeien er ongeveer 350 tot 500 miljoen bomen op Amerikaanse boerderijen, waarvan er elk jaar ongeveer 30 miljoen worden geoogst en 21,6 miljoen worden verkocht (waarbij de restanten vaak worden omgezet in mulch) — een omzet van $ 984 miljoen in 2021, volgens naar een rapport van Nielson en de American Christmas Tree Association, die de kerstboomindustrie promoot. Dit jaar variëren de boomprijzen van $ 50 tot $ 200, afhankelijk van de grootte en soort.

(Afbeelding door Nathalie Cruz voor Yahoo Life)

De boomkwekers vervangen doorgaans elke gekapte kerstboom door twee tot drie zaailingen - die elk ongeveer 11 jaar nodig hebben om volgroeid en klaar voor de oogst te worden, volgens de ACTA. Dat maakt echte bomen tot een "duurzaam, hernieuwbaar product", zegt Finton.

Maar het is iets gecompliceerder om de totale CO2-voetafdruk van echte bomen te berekenen, dat wil zeggen de totale hoeveelheid gegenereerde broeikasgassen, zoals koolstofdioxide en methaan.

Verhaal gaat verder

Ten eerste verwijdert elke echte kerstboom ongeveer vijf tot tien kilo koolstof uit de atmosfeer - het equivalent van ongeveer twee liter benzine - terwijl hij groeit, wat een goede zaak is. Maar de machines en vrachtwagens die nodig zijn om de bomen te kappen en vervolgens naar markten en huizen te vervoeren, doen die positieve bijdragen waarschijnlijk teniet, waardoor een punt van break-even ontstaat dat moeilijk te lokaliseren is.

Een manier om dat te omzeilen is om te kiezen voor wat misschien wel de meest duurzame optie is: een levende of "levende" kerstboom - die, in plaats van te worden gekapt, wordt verkocht met een intacte kluit wortels, zodat je zorg voor je huis tijdens de feestdagen en plant hem in je tuin als je klaar bent om hem uit de woonkamer te halen.

"Ik vind dit idee erg leuk", zegt Finton. "Het is echt het beste van alle werelden - een echte boom, met klimaat- en ecologische voordelen op de lange termijn."

Kiezen voor een levende kerstboom, die wordt verkocht met een kluit zodat je hem na de feestdagen kunt planten, is misschien wel de perfecte oplossing voor het dilemma van duurzame bomen. (Foto: Getty Images)

Er zijn echter enkele nadelen, namelijk dat niet iedereen een tuin heeft. Het vereist ook waakzaam water terwijl het binnen is - want als het uitdroogt en sterft, zegt Finton, "verslaat het zijn doel." Er is ook wat planning voor nodig - ten eerste, door een plek te kiezen die groot genoeg is om de dennensoort die je koopt te planten, en ten tweede, door eraan te denken om het gat in november te graven, voordat de grond bevriest, als je in een koud deel van het land woont. land. "Je kunt de plant zelfs in het gat in de pot stoppen, hem met aarde bedekken en hem in het voorjaar serieus planten (de pot verwijderen), " stelt hij voor. "Of zet hem in een schuur of garage om bevriezing van de wortels te voorkomen, maar geef hem af en toe water."

Maar ook, als je geen tuin hebt (of geen groene vingers), is een andere optie om een ​​levende boom te huren, die je mag liefhebben en versieren totdat hij wordt opgehaald en na Kerstmis wordt teruggebracht naar de kwekerij.

Waar kunstkerstbomen vandaan komen

"Kunstbomen zijn meestal gemaakt van plastic, meestal PVC-plastic", zegt Finton, verwijzend naar polyvinylchloride, of PVC, 's werelds op twee na meest geproduceerde synthetische polymeer van plastic met 40 miljoen ton geproduceerd per jaar en, volgens aan Greenpeace, "de meest milieubelastende van alle kunststoffen."

En ten minste 90% van de namaaksparren - waarvan er 12,9 miljoen zijn gekocht door Amerikaanse huishoudens in 2021, volgens de ACTA - wordt gemaakt in en verzonden vanuit China, voegt hij eraan toe en merkt op: "Alleen al vanuit klimaatoogpunt [een nepboom] duurt een eeuwigheid [om te creëren]. Je gebruikt fossiele brandstoffen om het plastic te produceren, de productie, het transport, dus er is een grote koolstofimpact." (Ze kunnen kostenbesparend zijn, maar met een grote uitgave vooraf, aangezien namaakbomen kunnen variëren van ongeveer $ 100 tot meer dan $ 500.)

Dat gezegd hebbende, wijst Finton op studies die zeggen dat het houden en hergebruiken van kunstbomen voor minstens 20 jaar net zo goed kan zijn als het elk seizoen kopen van een echte boom, omdat "het zo lang zou duren voordat een kunstboom de klimaat- of koolstofimpact van het gebruik van een echte boom tijdens elk vakantieseizoen. Andere gegevens, zoals die verzameld uit het levenscyclusanalyserapport van ACTA uit 2018, bieden een veel kortere compensatietijd, en zeggen dat kunstmatige bomen misschien zelfs beter zijn voor het milieu dan echte bomen als ze langer dan vijf jaar worden bewaard.

Het lijkt realistisch voor Mac Harman, oprichter en CEO van nepbomenbedrijf Balsam Hill, die onderzoek van de ACTA citeert dat zegt dat de meeste klanten opzettelijk beslissen om kunstbomen te kopen - en dat 26% is van plan ze minimaal vijf jaar te bewaren, terwijl 49% verwacht ze langer dan tien jaar te bewaren.

Een gerapporteerde 49% van de eigenaren van nepbomen verwacht ze langer dan 10 jaar te houden - wat echt helpt om de enorme ecologische voetafdruk van de boom te compenseren. (Foto: Mel Melcon / Los Angeles Times via Getty Images)

"Als mensen investeren in [een kunstmatige boom], zijn ze van plan die boom voor een lange tijd te gebruiken", vertelt Harman aan Yahoo Life. “En het gemiddelde wat mensen doen als ze klaar zijn met hun kunstboom, is dat ze hem aan iemand anders geven, of ze doneren aan het Leger des Heils of Goodwill. Dus uiteindelijk blijven de bomen in de nuttige levenscyclus [van 10 tot 20 jaar]."

Balsam Hill is slechts één bedrijf - samen met Ikea - dat zijn productaanbod heeft uitgebreid met bomen gemaakt van polyethyleen (PE), een minder giftig plastic, maar nog steeds niet bepaald duurzaam, dan PVC. Een nog betere optie? Overweeg een gebruikte boom te kopen, hetzij in een kringloopwinkel of online.

Waar echte bomen naartoe gaan als ze doodgaan, en wat dat allemaal betekent

De manier waarop u uw boom afvoert, heeft misschien wel de grootste impact op het milieu. Afgezien van het terugbrengen van een levende kerstboom naar de aarde, hetzij op uw land of in de kwekerij waar hij vandaan kwam, bieden veel steden nu ook duurzame plannen voor gekapte bomen, inclusief recyclingprogramma's langs de stoep, zoals wordt aangeboden in New York City, die de bomen versnippert en vermengt met bladeren om compost te maken voor haar openbare parken en tuinen.

Earth911 heeft een doorzoekbare database met recyclingprogramma's voor kerstbomen in lokale gemeenten, waarvan sommige in staat zijn om de koolstof die vrijkomt uit bomen na verbranding op te vangen en om te zetten in energie. Andere creatieve programma's gebruiken afgedankte bomen om zandduinen te bouwen die erosie aan het strand voorkomen.

Sommige creatieve recyclingprogramma's voor kerstbomen gebruiken afgedankte sparren om zandduinen te bouwen die erosie aan het strand voorkomen. (Foto: Getty Images)

Voor degenen die op het platteland wonen zonder recyclinginitiatieven, is een optie, zegt Cregg, om dieren te laten spelen. "Er zijn mensen die geitenboerderijen hebben en geiten houden van bomen", zegt hij. “Je kunt ze zelfs doneren aan dierentuinen. Bepaalde dieren kauwen graag op kerstbomen.”

Anderen hebben ervoor gekozen om hun bomen in nabijgelegen meren te laten vallen, wat een mooie habitat voor vissen creëert en tegelijkertijd de koolstof in de boom vasthoudt in plaats van in de lucht te laten ontsnappen, of stukjes van een omgehakte boom op een bosbodem strooien om creëer "habitat-stapels" waar beestjes zich in kunnen verstoppen. (Sommige steden hebben wetten tegen deze opties, maar controleer altijd de lokale wetten van tevoren.)

Hoe zit het als je ziek wordt van je kunstboom?

Wat nepbomen betreft, het beste wat je kunt doen, is ze zo lang mogelijk in stand te houden. Wanneer en als je besluit om het weg te doen, zorg er dan voor dat je het schenkt aan een vriend, familielid of je plaatselijke Goodwill of andere kringloopwinkel.

Een andere optie is om hem te upcyclen door een sterke schaar te pakken en sommige van zijn metalen takken om te toveren in kransen, servetringen, tafeldecoraties of guirlandes — die allemaal jaar na jaar opnieuw kunnen worden gebruikt.

Elke optie voor hergebruik is beter dan het alternatief: je nepboom in de prullenbak gooien, waar hij vervolgens wordt toegevoegd aan de bijna vijf miljard pond stortafval die elk vakantieseizoen wordt verzameld. Als alle kunstmatige bomen na elk vakantieseizoen op Amerikaanse stortplaatsen zouden worden gegooid, zou dat volgens een Statista-rapport uit 2021 zelfs 520.000 ton broeikasgasemissies veroorzaken - het equivalent van 2,3 miljard mijl gereden door een personenauto.

p>

Dus waar komt het op neer?

Nogmaals, het is niet zwart-wit — of zelfs helemaal groen. Maar de beste optie blijkt een levende kerstboom te kopen of te huren.

Afgezien daarvan, hoewel de meeste experts zeggen dat het kopen van echte, gekapte bomen een betere optie is voor het milieu, hangt het antwoord op de lange termijn grotendeels af van hoe mensen zich ontdoen van hun bomen, echt of kunstmatig.

Al met al, legt Cregg uit, is het belangrijk om met veel elementen rekening te houden bij het nemen van je beslissing.

"We hebben het over de drie pijlers van duurzaamheid: ecologisch (goed voor de planeet), sociaal (goed voor cultuur) en economisch (goed voor onze portemonnee)", zegt hij. “Waar we over moeten nadenken, is wat op de lange termijn het meest duurzaam is, en dat moeten al die drie dingen zijn. Het kan er niet één zijn, anders zal het niet duurzaam zijn.”

Of, zoals Finton het verwoordt, welke boom je dit seizoen ook kiest, het belangrijkste is om een ​​bewuste poging te doen om je totale afval in het proces te beperken - zelfs als dat betekent dat je je kunstboom in en uit een kast moet slepen voor 20 jaar.

"Kerstbomen zijn een klein stukje van de puzzel", zegt hij over de inspanningen van de mensheid om de planeet te helpen. "De beslissing kan van cruciaal belang zijn voor de vitaliteit van onze lokale omgeving en onze wereldwijde omgeving, en kan rechtstreeks ten goede komen aan onze toekomstige generaties."

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.